6800 Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András. u. 49.

Nyúlásmérő bélyeg

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

nyúlásmérő bélyegekA laikusok, legyen szó akár műszaki beállítottságú felhasználókról, ha egyáltalán eszükbe jut, nehezen tudják elképzelni, hogy méréstechnika hová fejlődött az utóbbi évtizedekben a klasszikus, mechanikus, karos, ellensúlyos, stb. megoldásoktól. Az elektronika, digitalizáció szinte egyeduralkodóvá vált a professzionális méréstechnikában. A mérés alapja, a súlyátadás azonban értelemszerűen mechanikai alapokra épül. A mérendő súly az érzékelőben, mérlegcellában fizikai alakváltozást, hajlást/nyúlást hoz létre. A feladat tehát olyan szenzorok, érzékelők alkalmazása, melyek ezeket az alakváltozásokat a feldolgozó elektronika felé továbbítják. Ezeket hívják nyúlás mérő bélyegeknek. A név halálpontosan leírja, hogy mire is szolgál ez a szenzor. Bélyeg formája van és képes a mérlegcella nyúlását mérni. Teszi mindezt úgy, hogy a súlyviselő elemre (mérlegcella) ragasztva a bélyeg, ami tulajdonképpen egy ellenállás, együtt nyúlik a mérlegcella hajlásakor az erőfelvevő elemmel, a mérlegcellával. Ha pedig a nyúlás mérő bélyegen lévő filmszerű ellenállás megnyúlik, csökken a keresztmetszete, ezzel párhuzamosan nő az ellenállása. Ezt az ellenállás-változást a mérleg műszer elektronikája kalibrálás után pontos súly értékké alakítja. Magyarul minél nagyobb súly nehezedik egy mérlegcellára, annál nagyobb a hajlása, torzulása, ezzel a ráragasztott nyúlásmérő bélyeg ellenállása is arányosan nagyobb lesz, melyet az elektronika értelmezhető tömeg, súly értékké alakít át és megjeleníti a kijelzőn.
Két nagyszerű videót láttam, mely a fentebb leírtakat nagyszerűen szemlélteti, a profi méréstechnikai szakemberek tökéletesen ismerik, a félig-meddig laikus felhasználók számára hasznos és érdekes információkat nyújt.

Ezek a videók azt mutatják be, hogyan kell szakszerűen felragasztani egy nyúlásmérő bélyeget.
Külön érdekesség, hogy ezekből kideről, hogy akár egy üveglap, vagy egy beton tégla hajlásából is kinyerhetőek terhelési súlyadatok egy nyúlásmérő bélyeg segítségével.

https://www.youtube.com/watch?v=uQWfNc24Ehc

https://www.youtube.com/watch?v=N-FdzDciAZI

https://www.youtube.com/watch?v=y-dDurbXv_o

Nézzük a Wikipédia szakszerűbb magyarázatát a nyúlásmérő bélyegek működési elvéről.

A nyúlásmérő bélyeg egy test megnyúlásának mérésére szolgáló eszköz. A nyúlásmérő bélyeget Edward E. Simmons és Arthur C. Ruge találta fel 1938-ban.[1] Leggyakoribb típusa rugalmas elektromos szigetelő fóliából áll, melyre megfelelő alakú elektromosan vezető réteg van dolgozva. A bélyeget a mérendő objektumra ragasztják megfelelő szilárdságú ragasztóval. Ha a test alakváltozást szenved, vele együtt deformálódik a nyúlásmérő bélyeg is, miközben megváltozik a vezető ellenállása. Az ellenállás változása, melyet általában Wheatstone-híddal mérnek, a megnyúlással arányos.

Nyúlásmérő bélyeget ma széles körben használnak erőmérő cellákban, mérlegekben, kísérleti berendezésekben. Egyik nagy előnye, hogy működő berendezések és szerkezetek feszültségviszonyai is tanulmányozhatók segítségével, anélkül, hogy meg kellene változtatni valamit a mérendő objektumon.
További részletek: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%BAl%C3%A1sm%C3%A9r%C5%91_b%C3%A9lyeg

Pin It

RAVAS Holland gyártmányú békamérlegek, mérleges békák. Részletek!

Magunkról

A LAUMAS Elettronica 1984 óta működik az ipari méréstechnikában és a csomagolásban. Az ügyfelek igényeinek gondos elemzésével és egy kifinomult belső kutató laboratórium jelenlétével a LAUMAS Elettronica megbízható precíziós termékeket gyárt.

Felhasználási területek

Tartály és siló mérés, padló és raktári mérleg (platform mérleg), adogoló mérleg, járműdiagnosztikai mérés, híd és járműmérleg, jármű fedélzeti mérleg, szállítószalag mérleg, függesztett terhek mérése, mérlegtechnikán alapuló biztonsági rendszer, magas higiéniai elvárásoknak megfelelő mérlegkomponensek, technológiai mérés

Search