6800 Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András. u. 49.

IP védettség

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Az IP-védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés.

Egy műszaki berendezés elektromos berendezéseit védő tokozás (készülékház) és a környezeti hatások elleni védettségét jelölik vele.

Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód) (IEC 60529:1989)”  nemzetközileg az IEC 60529:1989 szabvány (és pl. 2013-as frissítése) írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg.

Az első számjegy a szilárd anyagok (pl: por), a második a vízzel szembeni védettségre. A magasabb szám minden esetben magasabb védelmi szintet jelent.

IP65:

A „6” mutatja, hogy az eszköz teljesen zárt és védett a szilárd anyagok és szennyeződések ellen, míg az „5” jelszám arra vonatkozik, hogy az eszköz kisnyomású vízsugár ellen védett.

Egy IP67-es minősítésű eszköz teljesen védett a szilárd anyagok és szennyeződések ellen (az első „6”-os jelszám), míg a második „6”-os jelszám arra vonatkozik, hogy az eszköz kibírja a vízbe merítést (3m mélységig, 30 perc időtartamig) is.

IPX8:

Csak a vízállóság jelölésére használják és a szilárd anyagokkal szembeni ellenállási képesség ilyenkor nincs megadva („X”).

A „8” a vízállósági értéket mutatja, az eszköz védett a folyamatos víz alatti használat során 1m mélységig. Ha ez az eszköz egyébként teljesen porvédett is, akkor a teljes minősítése IP68.

 

IP védettség

A berendezések por és víz elleni védettségét jellemző IP védettség jelölésének módja az MSZ EN 60529 (Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok) szabványon alapszik.

Ezen szabvány szerint az IP (Ingression Protection) besorolás első számjegye a szilárd testek (por), míg a második a víz behatolása elleni védettséget jellemzi. Az IP védettség első számjegye az érintésvédelem mértékét is jelzi.

Első számjegy Második számjegy
Érték Jelentés Érték Jelentés
0 Nem védett 0 Nem védett
1 >50 mm átmérőjű testek ellen védett (kézfej) 1 Függőlegesen csepegő víz ellen védett
2 >12 mm átmérőjű testek ellen védett (ujj) 2 Függőlegestől 15°-ig eltérő csepegő víz ellen védett
3 >2,5 mm átmérőjű testek ellen védett (szerszám) 3 Esővíz ellen védett. A függőlegeshez képest legfeljebb 60°-os szögben érkező permetező víz ellen védett.
4 >1 mm átmérőjű testek ellen védett (vezeték) 4 Fröccsenő víz ellen védett (minden irányból)
5 Porlerakódás ellen védett. A por behatolását teljesen nem akadályozza meg, de a bejutás mértéke a működést nem akadályozza. 5 Vízsugár ellen védett (minden irányból)
6 Por behatolása ellen védett 6 Erős vízsugár ellen védett
    7 Időszakos vízbe merítés ellen védett
    8 Tartós vízbe merítés ellen védett
    9K* Fokozott védettség vízbe merítés, és nagynyomású tisztítás hatásai ellen.


IP69K teszt* Az IP69K védettséget a német DIN 40050 szabvány specifikálja. Fokozott védettséget jelez elmerülés és nagynyomású mosás (gőzborotva) ellen. A vizsgálati eljárás során a védettséget 100 bar nyomású, több irányból, ciklikusan fröcskölt forró vízzel ellenőrzik.

Pin It

RAVAS Holland gyártmányú békamérlegek, mérleges békák. Részletek!

Magunkról

A LAUMAS Elettronica 1984 óta működik az ipari méréstechnikában és a csomagolásban. Az ügyfelek igényeinek gondos elemzésével és egy kifinomult belső kutató laboratórium jelenlétével a LAUMAS Elettronica megbízható precíziós termékeket gyárt.

Felhasználási területek

Tartály és siló mérés, padló és raktári mérleg (platform mérleg), adogoló mérleg, járműdiagnosztikai mérés, híd és járműmérleg, jármű fedélzeti mérleg, szállítószalag mérleg, függesztett terhek mérése, mérlegtechnikán alapuló biztonsági rendszer, magas higiéniai elvárásoknak megfelelő mérlegkomponensek, technológiai mérés

Search